SOUTHEAST ASIA BUILDING19 Aug 2022
10 Design completes Haisco Plaza
Views: 119

Hong Kong – Designed by international architecture practice 10 Design (part of Egis Group), Haisco Plaza is officially open, welcoming leading tech-firm tenants in Chengdu, China.

Situated in the Singapore-Sichuan Hi-Tech Innovation Park (SSCIP), a 1,034ha innovation platform jointly invested by Singapore and Sichuan Province of China, the Haisco Plaza development presents a unique opportunity to create a new commercial and retail community for the TMT (technology, media, telecom) industry. The Innovation Park is already home to a number of high-tech giants including Haisco Pharmaceutical, OPPO, FOUNDER, and Kuaishou.

Managing Principal, Barry Shapiro commented: “The overall masterplan for this integrated mixed-use campus places social interaction at the heart of the design. Our vision is to create a truly inclusive, human-scaled space for all tenants and visitors to enjoy. The integrated communal spaces weave throughout the development to create opportunities for social interaction, commercial viability and amenities to create a strong sense of community for the future tenants.”

Design Principal Nick Cordingley led the competition win in 2016 while Design Principal Scott Findley oversaw the delivery of the design vision. Haisco Plaza is planned as a vibrant destination for its surrounding working and residential community with convenient access to an adjacent metro station. It is a unique development created to attract innovation-centric and knowledge-intensive enterprises.

Diverse live-work programs on the campus are organised around an east-west central green axis, with multi-level shaded circulation routes between functions. The buildings are thoughtfully positioned to ascend in height along the green axis: the low-rise retail structures at the west draw attention to the centre of the campus and attract visitors from adjacent plots; the main headquarters tower occupies the most prominent northeast corner; and the leasable office towers rest in between.

To further enhance the pedestrian experience within the campus, vehicular access is planned along the periphery of the site while a lush landscape permeates the entire campus. A generous green belt is reserved for the north boundary, inviting passersby to wander in and explore. Each tower has stepped terraces and rooftop gardens, reinforcing the concept of outdoor living typical in Chengdu.

Standing as an iconic architectural statement, the main tower is made up of three stacked volumes descending in size, creating green terraces along the south façade. The floor plate is efficiently designed as a parallelogram with central core to secure maximum flexibility for single and multi-tenant users, including the new research and development centre for the primary client.

The façade design borrows vertical textures and weaving patterns from the local Chengdu Embroidery to form a unified identity. A neutral yet vibrant colour palette was selected, encapsulating the dazzling modernity and infinite energy of the development. A high performance curtain wall system with low-E coated glazing units features a series of vertical fins to achieve passive shading and minimise glare.