SOUTHEAST ASIA BUILDING21 Dec 2020
Two schemes recommended to form a combined vision for the future development of Vridsløselille prison site
Views: 31

Copenhagen, Denmark – Danish architectural firm Schmidt Hammer Lassen Architects and landscape architects BOGL aim to design a new district which will attract new residents and activity to the city of Albertslund. Driving west of the city, just 15 kilometres from central Copenhagen, a site with a former correctional facility and a stretch of other historical buildings along the area emerge. The site has for many years been a closed enclave, and the aim is, therefore, to open up the area towards the city.

Vridsløselille, a 160,000-square-metre district, will become a natural extension of Albertslund and its main thoroughfares. The flexible scheme will draw city life to the area where green parks and residential complexes are intertwined creating a strong synergy while making way for a variety of building typologies, urban qualities and common facilities. The new urban area will create new connections and destinations in Albertslund, focused on creating activated green spaces, urban farming as well as movement and sports facilities. Important connections, sightlines, and local identity will be maintained and enhanced. The main focus is laying the foundation for a healthy and social lifestyle with a broad spectrum of common areas and green spaces. 

Inspired by the unique relic of the past, the iconic star-shaped prison building is surrounded by trees which once stood as a security fence. The proposal focuses on opening the area and drawing new connections through the “Loop”, a new main pathway surrounding the site and tying the different districts together with the existing prison structure.